Wednesday, October 17, 2012

DEMI SEBUAH KELAHIRAN

...IN THE NAME OF ALLAH, MOST GRACIOUS, MOST MERCIFUL..

Benar.. SYURGA Allah memang mahal harganya.. hatta kt dunia pon, nak masuk tandas kena bayar, inikan pulak klu nak masuk syurga Allah.. Tingginya nilai syurga, bukan sedikit MAHAR yg perlu dibayar, bukan SEDIKIT pedih yg ditagih.. Berbalik kepada entry kali ni, “DEMI SEBUAH KELAHIRAN”,  jari ni terasa nak menaip utk berkongsi rasa dan fikiran, setelah hampir setahun blog ni terbiar tanpa diupdate.. Terima Kasih kepada sahabatku, Sdr. Amir Fadli yg mencetuskan rasa ini hasil perkongsian beliau..Mabrouq ilaika ats kelahiran putera sulung.. semoga keperibadian Umar al-Farouqi semegah dan sehebat namanya..

Mengingatkan detik menyambut kelahiran, mungkin ada yg tidak perasan, atau tidak menitik beratkan tentang “siapakah” org yg bakal menyambut kelahiran bayi.. Bagi kita, seorang muslim, adalah sebaiknya individu yang menyambut kelahiran itu adalah Doktor WANITA MUSLIMAH , dan staf-staf yg lain juga wanita muslimah (even doktor wanita, tp bukan islam, hukum mereka melihat aurat wanita adalah HARAM, iaitu sama dgn hukum seorg lelaki yg bukan haram melihatnya) … kenapa??? 
Suka sy berkongi tentang 1 respon seorg wanita yg telah menyedari peri penting mendapatkan khidmat wanita muslimah semasa proses kelahiran setelah membaca satu artikel “DARURAT BUKAN SEMUDAH ITU..” Pengalaman pertama beliau semasa mendapatkan khidmat rawatan kehamilan di klinik dan hospital kerajaan bermula dari anak yg pertama hingga anak ketiga seolah-olah “iguan ngeri” baginya. Bukanlah soal menunggu layanan ataupun perkhidmatan yg kurang memuaskan, tetapi ia adalah SENTUHAN tangan dari doktor yg berlainan JANTINA!  Perkara yg tidak dapat beliau lupakan adalah ketika doktor lelaki yang memasukkan ubat ketika proses induce bagi mempercepatkan kelahiran. Walaupun ditemani seorg jururawat wanita, perasaan malu itu tetap ada dan menebal sepanjang proses itu berjalan. Kesedaran itu menyapa hati, dan untuk kelahiran bayi yg keempat, beliau berazam tidak membenarkan lagi doktor lelaki menyentuhnya. Tetapi, ujian Allah datang..  Sewaktu proses kelahiran, ekonomi beliau dan suami tidak dapat memenuhi caj di hospital swasta yg agak mahal. Akhirnya, beliau tekad  MENGGADAIKAN satu-satunya  gelang emas kesayangan miliknya hanya untuk mendapatkan khidmat perbidanan DOKTOR MUSLIMAH di hospital swasta.. Alhamdulillah, beliau selamat melahirkan bayi perempuan, dan semenjak hamil lagi, beliau telah berniat, sekiranya bayi ini adalah perempuan,  biarlah dia menjadi pakar perbidanan. Sehingga bayinya kini berusia 3 bulan, gelang emasnya itu masih belum dapat ditebus. Semoga Allah menggantikan nilai gelang emas itu dgn ganjaran yg lebih mulia..
 
APA YANG PERLU & BOLEH SAYA LAKUKAN???

Persoalan ini bermain difikiran.. Bg sy yg belum berumahtangga, memikirkan soal kewangan utk majlis walimah juga sesuatu yang mencabar. Difikirkan lg tentang bagaimana ingin menyara kehidupan berumahtangga, melengkapi keperluan sesebuah keluarga, persediaan utk menyambut kelahiran, selepas kelahiran, majlis aqiqah dan tahnik, segalanya memerlukan ekonomi dan sumber kewangan yg mantap. Yang pasti, semua ini perlu dan akan dilalui.. jadi, marilah kita merancang kewangan, berusaha, berdoa dan bertawakkal kepada Allah mulai sekarang.. Alangkah baiknya jika pihak kerajaan concern tentang sensitiviti ini, dgn mewujudkan 1 squad wanita muslimah utk menguruskan wanita islam yg ingin bersalin. Semoga suatu hari nanti, biarlah org yg faqih tentang agama yg mengetuai pentadbiran dan pengurusan negara supaya perkara ini dapat dilaksanakan.. Bersama-samalah kita berdoa.. Aamiiiin Ya Robb!!


 # alangkah indahnya, beruntungnya andai ketika urine test kehamilan hingga selesai berpantang, semuanya diuruskan oleh doktor WANITA MUSLIMAH dan tidak ada seorg lelaki pon yg terlibat melainkan SUAMI sendiri..kepada smua bakal doktor muslimah, teruskan perjuangan anda!!!

http://myibrah.com/bersalin-doktor-hukum

No comments:

Post a Comment