Friday, February 11, 2011

Halal Executive Program Part II (PAID KUANTAN)

IN THE NAME OF ALLAH, MOST GRACIOUS, MOST MERCIFUL...


AssalamualaikuM..KetiKa entry ni ditaip, saya masih punya baki 3 hari di semenanjung.. Insya Allah, 15/2 ni, saya akan ke Sabah.. untuk bekerja..Moga Allah permudahkan segala urusan Insya Allah.. Jadi, sebelum ke sana, eloklah saya habiskan entry about the HEP.. Entry ini khas buat warga PAID Kuantan.. huhu...

Jadi, al-kisahnya.. Usai 3 bulan kuliah, tibalah masanya untuk proses praktikal selama 3 bulan.. Tempat praktikal pulak pihak HDC yang tentukan.. Boleh je klu nk cari sendiri.. tp dh agak last minit dan tak tahu kt mana tmpat yg sesuai di kuantan ni utk praktikal halal.. So, hanya berserah dan berdoa je kpd Allah agar Dia kurniakan tempat yang terbaik.. Kerna Dia adalah sebaik-baik perancang.. Dan 1 petang, saya dapat call daripada Ust Elyas, memberitahu saya ditempatkan di PAID Kuantan, di bawah Ust Arief Aizat , (unit halal).. 

 (bersama supervisor, Ust Arief Aizat)

Bermula pada penghujung oktober, (tarikh x ingt) saya bersama Cik Atikah Mazehan pergi melapor diri di PAID Kuantan ni..  Time lapor diri, terjumpa la pulak dengan sorng kakak ni.. Lagak mcm staf, rupenye student praktikal jugak.. Kak Adani a.k.a Warid Adani.. huhu.. Jadi, trio budak praktikal ni pun jd rapat.. Time makan, lepak kat pantry, etc mmg klu boleh bersama.. 1Kepala?? mungkin kot.. Sangat seronok.. Berkongsi cerita, sedih dan gumbira... 

 (trio practical student PAID, kak dani, saya dan tikah)

Dipendekkan cerita, skop tugasnya of kos tentang halal.. Tiap kali ada lawatan dan pemantauan halal, maka kami secara langsung terlibat... Banyak jugak pengalaman praktikal kt sini.. Operasi  halal pukul 3.00am.. itu yang best.. bangun awal2 pagi.. Cegah maksiat?? Ada!!! tp x boleh kongsi di sini.. Aib org.. huhu.. Kat PAID jgak, byk ragam manusia dapat saya belajar.. Ragam kehidupan berumah tangga.. 

 (Bersama Ust. Mawi)

BerdaMping pulak dengan Ust. - ust kat sana.. banyak cerita dari pengalaman yang dikongsi termasuk yang saya lihat sendiri.. Even under halal ticket, but i got too many experiences here!!! Thank You Allah!!!

(inspection halal kt sebuah kilang)

1 pengalaman yang boleh dikongsi disini, ada pulak kena perform nasyid.. untuk anugerah masjid terbersih daerah kuantan.. 3 hari sebelum majlis, maka saya dan staf2 PAID yang vogue mula berlatih nasyid.. Thanks to Jaja and Muslim Voice yang banyak memberi tunjuk ajar dan komen2 yang bernas lg pedas.. huhu...Sory la banyak2 klu x best.. huhu.. Ni video nasyidnye.. Kump An-Nur Al-Hanj..Credit to Warid Adani cos tolong rakam.. hehehe...

video

Time praktis dgn time perform mmg beza.. huhu.. Maybe sbb msg2 nervous kot.. huhu
 

So, setelah 3 bulan, tiba masanya untuk berpisah.. Ada pulak majlis perpisahan untuk Practical students.. Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kpada Staf Paid Kuantan kerana sudi menerima dan memberi tunjuk ajar dalam melaksanakan tugas.. Maafkan segala kekasaran yang sengaja @ tidak.. Kepada ust aizat, terima kasih byk2 sepanjang prtemuan kita.. Sokmo belanje makan.. =) ada masa, nant kita jumpa lagi.. 

(bersama Jaja Ishak yang vogue)

Kepada rakan2 praktikal, kak dani, n atikah, semoga kalian dapat keje yang best..tak lupa juga pada Tuan Nizam, Tuan Nasha, Kak Dini, Kak Dik, Kak Mas, Mama, Jaja, Apis, Ust Fahmi, Ust Mawi dan yang lain2..  All the best to you all!!!

(Fadil, Apis, n Ejad)

 (Ust. Fahmi, saya dan Ust Najmi)

Monday, February 7, 2011

HALAL EXECUTIVE PROG (PART I)

Assalamualaikum semua.. lama jari jemari ni tak menari kat atas keyboard nih utk masukkan post terbaru.. posting terakhir sekitar julai 2010.. mmg lama tinggal blog ni.. bersawang dah.. semenjak ada facebook, mmg agak terbiar alfadhez ni.. Jadi, entry kali ni, i wanna share about my quite latest activity.. pejam celik, usai 3 thun pengajian Diploma Sains & Teknologi Makanan.. apply U x dapek.. Takdir Allah.. Dia sudah merencanakan yang terbaik.. Insya Allah.. Even x dapat masuk U, saya x ddk saje.. Join Halal Executive Program.. Conducted by HDC, under MITI.


So, dipendekkan cerita, actually kursus ni adalah untuk memantapkan dan meningkatkan integriti Halal Malaysia.. Mmg byk kebaikan dalam kursus ni. So, kpd mana2 indvidu yg amek kos Food n Tech, dan kos Hotel n katering x kesah la mdr mana institusi pon, klu anda diberi ruang dan peluang, join la kursus ni.. Antara tugas foo technologist kt kilang swasta n hot cat yang akan keje kt hotel, salah 1 job scopes anda adalah menguruskan persijilan halal bg company anda.. so, this thing x de dlm silibus. so, ia amat2 membantu.. Other than tat, ada dlm klausa 3.1.1 klu x silap, Malaysian Standard (XXXX:XXXX) dh x ingt, ada mnyatakan stiap indstri yg nk apply halal kna ada halal exec.. So, 1 advantage untuk anda..

...HEPian sedang menjawab exam...

Tempoh kursus ni 6 bulan. bulan kuliah, dan 3 bulan praktikal.. Dalam tempoh kuliah tu, ada jgak lawatan.. Belajar pon ok.. elaun pon dapat.. Bila dah habis kuliah, ada exam.. So, it's so simple.. Juz like A,B,C.. huhu..

(Lawatan HEPian ke HDC dan Industri Halal)

Lawatan HEPian ni sekitar KL dan Shah Alam.. Jd, kami menginap di Hotel Bluewave.. Terbaik lah!!! All sponsored.. itu yg penting..


Antara tempat yg kami pergi adalah Muzium Roti Hi-5.. great xperience!! surely!!

Background gambr mcm kt Mesir je.. opps.. ni pict kat luar Muzium Roti Hi-5 tu..

Next, melawat IPPH.. (institute penyelidikan produk halal, UPM)

Jalan-jalan di sekitar bangunan IPPH.. Am i alone?? where's the other guys??


.Photo shoot di Lobby IPPH.


dan tempat terakhir yang dilawati, HDC sndiri.. dekat Bandar Utama.. Berjiran je dgn TV3. Itu la serba sdikit xtvt lawatan HEP under HDC ni.. blom habis lgi ni.. ada lg.. Ada pulak kem HEP sblom habis praktikal.. Held at cherating bay resort.. yg x bolh lupa, dinner time kem tu, ada plak award yg x disangka-sangka.. King Of The Night??? hehehe..

Pakai casual je malam tu.. juz sje2 ikut Faizal Tahir, pakai bju superman.. Kemeja hitam, jeans dan slipar.. yang undi plak tenaga pengajar HDC.. huhu.. TQVM!!!
so, that's all kot.. nk tulis byk2, x rti.. lgpon, maybe readers akan boring.. so, tgk je la gmbr.. itu cukup kot untuk menceritakan apa yg brlaku.. Akhir kata, thanks to all HEP members, tnaga pngajar dan mana2 individu yg terlibat dgn Halal Executive Program.. wsalam