Monday, April 25, 2011

TIPS TEMUDUGA SPA

IN THE NAME OF ALLAH, MOST GRACIOUS, MOST MERCIFUL...


Assalamualaikum… Alhamdulillah.. hari posting ni ditaip, 25 april 2011, sudah hampir 3 bulan saya bekerja sebagai penjawat awam.. syukur kpd Allah S.W.T atas kurniaannya.. jd sebagai tanda kesyukuran tu, suka saya nk berkongsi pengalaman sy temuduga SPA yg seterusnya membolehkan saya bekerja seperti hari ni.. Actlly, ini bukanlah tips sebenar, sbb mungkin perjalanan temuduga tu agak berbeza bg sesetengah pusat temuduga.. Cuma, sy harap, dgn perkongsian ni, sy boleh memberi sedikit guide kpd mereka yg tertanya-tanya dan berdebar utk menghadapi hari temuduga..


So, 1st skali, seperti biasa, datanglah awal ke tempat pusat temuduga tu.. bukan ape, klu datang awal, boleh ambik nafas sebelum temuduga, dan jugak dpt no giliran.. bila sampai kt tempt temuduga, mula2 jumpa dgn org yg jage kaunter tu.. dia akan bg no giliran pada kita… Jgn lupa, bwk surat temuduga SPA tu sebagai rujukan pihak SPA..  Dia jugak akan cek either semua dokumen yg perlu kita bawak tu ada dan diSUSUN mengikut turutan.. PASTIKAN pd clear holder tu, depan skali spacekan utk letak IC, SURAT BERANAK, & SURAT PANGGILAN TEMUDUGA.. then, next page letak la resume, surat dan sijil berenti skolah, sijil SPM. Kemudian barulah sijil @ diploma. Klu ada MUET, letak la slip keputusan MUET tu.. then, baru la sijil-sijil ko-kurikulum.. Actlly, mgkin susunan ni berbeza kot ikut pusat temuduga, tp masa sy temuduga, lebih kurang mcm ni la susunannye..  yg guide susunan ni, MR. Kaunter tu.. (ape nama specific dia ek).. Sy ingt lg, masa tgh susun depan dia, dia tgk result  CGPA sy.. then dia tegur,

Mr. Kaunter : “kenapa mintak  kerja, x smbung belajar?”
Saya       : Oh, pointer x tinggi la en. X dpt upu.
Mr Kaunter : “mmm.. awk kena ingt, nk mntk kerja ni pon kena pointer tinggi jugak” Pointer saya mmg cukup makan. 3.08.

Lepas dia ckp tu, moral sedikit down.. tp x kan nk balik pulak kan? So, teruskan je la. Sy terus duduk, sambil tunggu no giliran sy dipanggil. Utk temuduga, akan ada 2 orng (mungkin lebih) panel temuduga. Sorang wakil dr jabatan yg berkaitan kerja yg kita mintak, dan sorang lg wakil dari SPA. So, get ready. Masuk bilik temuduga tu ketuk pintu, bagi salam. Klu panel tu boleh kita salam, salam je. X pe. Time duduk,  pastikan posture badan selesa dan sopan. Juga pastikan

1)      Bersedia untuk introduce yourself in English.  Nama, dr mana, IPT mana, dtg utk jawatan ape, n aktiviti yg disertai masa kt IPT. Bgtaw la jugak kot, advantages @ strength, n klu nk masuk skit psl keluarga, boleh jugak, tp JANGAN keterlaluan. Itu bukan point utama introduce yourself. SPEAKING ENGLISH ek..
2)      Tahu skop kerja jawatan yg kita pohon tu. Skop kerja bg jawatan tu boleh check kt website SPA.
3)      Klu kerja tu related dengan course pengajian, study la benda-benda yang basic. Insya Allah. Klu x related pon, kena tahu jugak perkara-perkara basic tentang kerja tu.
4)      Pastikan isu semasa dalam kepala. Masa sy temuduga, panel mintak saya kemukakan 5 isu mutakhir. Kawan sy pulak kena tnya pasal NKRA, ETP tu ape.. tipsnye, sokmo la peka dan baca paper.
5)      Klu panel tnya “awak ni masih muda, dan pada resume awk ni, awk masih bujang.. klu awak ditempatkan di sabah dan Sarawak, awak sanggup x??” so, jawab je sanggup even dalam hati berat.

Selesai sesi temuduga, panel akan Tanya “ada apa-apa persoalan x?”.. Jadi, cubalah jugak Tanya sebarang 1 @ 2 soalan yg berkaitan. Pastikan soalan tu related dan logic. Bertanya n ink tunjuk inisiatif n attitude kita. Minat kita terhadap kerja tu. Ok!!!

Selesai temuduga pulak, nk buat ape??? Kita ada Allah, berdoalah kepada Dia. Jujurnya, masa temuduga sy, banyak soalan yg panel tnya sy jwb “tak pasti”.. mcm x de harapan je nk dapat kerja. Tp selalulah berdoa kpd Dia, “jika kerja itu adalah takdir yg baik utkku, Kau permudahkanlah” Kita tak pernah tahu ape yg terbaik utk diri kita.. Hanya Allah je yg thu.. Sebab Dia yg menciptakan kita. Kena ingt jugak, klu sesuatu rezeki tu dh tertulis ianya milik kita, tak ada tangan-tangan yg lain dapat menafikannya dari kita. Usaha, doa dan tawakkal.. itulah kuncinya.. Klu gagal pulak,  bersangka baiklah dengan Allah.. Nescaya kita tidak akan kecewa.. Insya Allah.. 


So, to all readers, hope this post can give u some guides.. All the best for your next day.. Doakan saya segera dapat confirm jawatan.. nk smbung study lg klu diizinkan..
 Syukran.. Jazakallah.. Wassalam..

20 comments:

  1. Thanks,, sangat berguna pada saya yg akan temuduga 2 mggu lg dgn spa...insyaalah...

    ReplyDelete
  2. Thanks,, sangat berguna pada saya yg akan temuduga 2 mggu lg dgn spa...insyaalah...

    ReplyDelete
  3. syukran akhi.. ayat2 last tu yg power. hehe..
    kadang2 gugup sampai hilang punca. sedangkan hanya Allah yang mampu beri segalanya.
    saya intviu 18 july ni.. doakan saya jugak !
    barakallahu fik .. salam :)

    ReplyDelete
  4. wah, perkongsian pengalaman, sangat membantu harapnya, sebab gua kena interbiu ni bulan 9.kahkah..thanks for sharing boh.

    ReplyDelete
  5. terima kasih ye atas tips2 tu :p saya temuduga untuk nurse 31oktober ni.berdebar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkam.. sronok dpt bantu.. gud luck all readers!! MabruQQQQ... =)

      Delete
  6. aslmkm ...
    boleh saya tahu akhi apply spa bila selepas habis LI atau selepas konvo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. FAQ (frequent ask question) oleh junior2.. camne ek.. huhu.. x bpe nak ingt.. tp klu x silap, masa praktikal.. (kos food tech praktikal sem akhir).. so, semua result utk 5 semester dh ada utk isi borang SPA..

      Delete
  7. adakah salinan photostat sijil memerlukan cop pengesahan???

    ReplyDelete
  8. SHUKRAN.....n semoga sah jawatn tanpa masalah....tips berguna utk temuduga next week...bc tips awak je dah gigil....but yery helpfull....salam

    ReplyDelete
  9. thanks sbb byk mmbntu..harap pemilik diari ini berjaya dlm setiap impian yg diidamkan..doakan kejayaan saya juga dlm intrvw spa..

    ReplyDelete
  10. Salam , sy ada persoalan. jika saya kini sedang menyambung pengajian peringkat sarjana, dan sy ditawarkan untk menghadiri temuduga spa. adakah status sy yang sdang belajar menyebabkan temuduga gagal atau ia adalah suatu advantage? mohon penjelasan

    ReplyDelete
  11. salam.terima ksih ats mklumt tsbt..ni.dh.kali ke 5..intvw utk.kenaikn pngkt..18hb 2 ni s.p.a p.ggil.lagi..rezeki hak.Allah..terpulang pd Allah nk.bgi pd sesiapa..usaha..doa..tawakkal..

    ReplyDelete
  12. salam.terima ksih ats mklumt tsbt..ni.dh.kali ke 5..intvw utk.kenaikn pngkt..18hb 2 ni s.p.a p.ggil.lagi..rezeki hak.Allah..terpulang pd Allah nk.bgi pd sesiapa..usaha..doa..tawakkal..

    ReplyDelete
  13. salam.terima ksih ats mklumt tsbt..ni.dh.kali ke 5..intvw utk.kenaikn pngkt..18hb 2 ni s.p.a p.ggil.lagi..rezeki hak.Allah..terpulang pd Allah nk.bgi pd sesiapa..usaha..doa..tawakkal..

    ReplyDelete
  14. salam.terima ksih ats mklumt tsbt..ni.dh.kali ke 5..intvw utk.kenaikn pngkt..18hb 2 ni s.p.a p.ggil.lagi..rezeki hak.Allah..terpulang pd Allah nk.bgi pd sesiapa..usaha..doa..tawakkal..

    ReplyDelete
  15. salam.terima ksih ats mklumt tsbt..ni.dh.kali ke 5..intvw utk.kenaikn pngkt..18hb 2 ni s.p.a p.ggil.lagi..rezeki hak.Allah..terpulang pd Allah nk.bgi pd sesiapa..usaha..doa..tawakkal..

    ReplyDelete
  16. salam..saya nak tnya sikit..introduce urself tu kna speaking..soalan yang len pon speaking jugak ke..maaf..first time dapat interview..

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete