Monday, February 7, 2011

HALAL EXECUTIVE PROG (PART I)

Assalamualaikum semua.. lama jari jemari ni tak menari kat atas keyboard nih utk masukkan post terbaru.. posting terakhir sekitar julai 2010.. mmg lama tinggal blog ni.. bersawang dah.. semenjak ada facebook, mmg agak terbiar alfadhez ni.. Jadi, entry kali ni, i wanna share about my quite latest activity.. pejam celik, usai 3 thun pengajian Diploma Sains & Teknologi Makanan.. apply U x dapek.. Takdir Allah.. Dia sudah merencanakan yang terbaik.. Insya Allah.. Even x dapat masuk U, saya x ddk saje.. Join Halal Executive Program.. Conducted by HDC, under MITI.


So, dipendekkan cerita, actually kursus ni adalah untuk memantapkan dan meningkatkan integriti Halal Malaysia.. Mmg byk kebaikan dalam kursus ni. So, kpd mana2 indvidu yg amek kos Food n Tech, dan kos Hotel n katering x kesah la mdr mana institusi pon, klu anda diberi ruang dan peluang, join la kursus ni.. Antara tugas foo technologist kt kilang swasta n hot cat yang akan keje kt hotel, salah 1 job scopes anda adalah menguruskan persijilan halal bg company anda.. so, this thing x de dlm silibus. so, ia amat2 membantu.. Other than tat, ada dlm klausa 3.1.1 klu x silap, Malaysian Standard (XXXX:XXXX) dh x ingt, ada mnyatakan stiap indstri yg nk apply halal kna ada halal exec.. So, 1 advantage untuk anda..

...HEPian sedang menjawab exam...

Tempoh kursus ni 6 bulan. bulan kuliah, dan 3 bulan praktikal.. Dalam tempoh kuliah tu, ada jgak lawatan.. Belajar pon ok.. elaun pon dapat.. Bila dah habis kuliah, ada exam.. So, it's so simple.. Juz like A,B,C.. huhu..

(Lawatan HEPian ke HDC dan Industri Halal)

Lawatan HEPian ni sekitar KL dan Shah Alam.. Jd, kami menginap di Hotel Bluewave.. Terbaik lah!!! All sponsored.. itu yg penting..


Antara tempat yg kami pergi adalah Muzium Roti Hi-5.. great xperience!! surely!!

Background gambr mcm kt Mesir je.. opps.. ni pict kat luar Muzium Roti Hi-5 tu..

Next, melawat IPPH.. (institute penyelidikan produk halal, UPM)

Jalan-jalan di sekitar bangunan IPPH.. Am i alone?? where's the other guys??


.Photo shoot di Lobby IPPH.


dan tempat terakhir yang dilawati, HDC sndiri.. dekat Bandar Utama.. Berjiran je dgn TV3. Itu la serba sdikit xtvt lawatan HEP under HDC ni.. blom habis lgi ni.. ada lg.. Ada pulak kem HEP sblom habis praktikal.. Held at cherating bay resort.. yg x bolh lupa, dinner time kem tu, ada plak award yg x disangka-sangka.. King Of The Night??? hehehe..

Pakai casual je malam tu.. juz sje2 ikut Faizal Tahir, pakai bju superman.. Kemeja hitam, jeans dan slipar.. yang undi plak tenaga pengajar HDC.. huhu.. TQVM!!!
so, that's all kot.. nk tulis byk2, x rti.. lgpon, maybe readers akan boring.. so, tgk je la gmbr.. itu cukup kot untuk menceritakan apa yg brlaku.. Akhir kata, thanks to all HEP members, tnaga pngajar dan mana2 individu yg terlibat dgn Halal Executive Program.. wsalam

7 comments: