Saturday, July 25, 2009

Marwa as-Sharbini Mati syahid kerana tudungnya! Allahuakhbar!!!

SYAHID KERANA TUDUNG...
Tidak banyak liputan TV tentang Marwa Al-Sharbini, seorang ibu yang punya seorang anak, sedang mengandung tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim.Tidak ramai pula di kalangan orang Islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian Raja Pop. Itupun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya.

Berhari-hari, bahkan berminggu masih belum reda isunya. Ribuan penduduk Mesir menghantar jenazah Marwa ke tempat pengkebumiannya. Beliau tidak sepopular artis tersohor, MJ, tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya, yang dengannya ia syahid.Marwa ditikam di ruang mahkamah kota Dresden, Jerman sebelum memberikan keterangan atas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya disebabkan beliau berjilbab.

Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam keadaan kritikal di hospital di Dresden .Dalam sejarah Islam, seorang wanita Islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda Islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam. Di zaman Khalifah Mu’tasim, seorang wanita meminta tolong dengan berkata: ‘Waa Mu’tasimah!’. Mu’tasim yang berada begitu jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya.

KAT MALAYSIA PLAK...

tudung atau tidak bertudung bukanlah menjadi 1 kesalahan.nk pakai boleh, tak pakai pon x pe.. tapi, kat sesetengah sekolah, maybe mewajibkan studentnye pakai tudung.. pelik.. kat oversea sana, golongan wanita mereka memperjuangkan hak muslimah untuk memakai tudung...mereka mogok, buat demo, memperjuangkan hak yang mana diperintahkan oleh Allah untuk memakainya... kekenagan cukup hebat!!! islamifobia di negara2 luar terhadap islam cukup menebal.. mereka anti-islam, melabel islam ini pengganas, dan nasib atau hak bagi umat islam disana dinafikan.."muslimah" di malaysia, ada yang bertudung, tapi tak memenuhi tuntutan.. ada pulak yang free hair.. kadang2, bila saya jalan2 keluar ke bandar, hati ni jadi confius bila lihat wanita berketurunan melayu tapi x pakai tudung... sering saya bermonolog, "islamkah awak ni?".. bila pakaian dah tak melambangkan ketimuran, tambah pula make-up yang melampau lampau.. tafsiran mata dan hati sering bersalahan..tidak ada sebarang halangan bagi wanita malaysia untuk memenuhi tuntutan agama yang suci ni, tapi kenapa kita seolah-olah tidak bersyukur??? Ada pula golongan yang mengeluarkan hujjah dengkel untuk tidak memakai tudung dengan berkata "zaman nabi dulu wanita pakai tudung sebab dekat padang pasir, nak lindung rambut..sekarang x pe" lebih kurang gitulah yang pernah saya dengar.. dunia.. dunia..

ingin saya kongsikan, semasa saya sekolah menengah, dalam sesi tazkirah selepas maghrib, "halaqah tafakuh.." bersama ustaz abdul aziz b ramli. ketika tu, ustaz saya membacakan hadis yang mana nabi bersabda bahawa lebih ramai wanita yang menjadi penghuni neraka berbanding lelaki.. kemudian, tak lama selepas tu, ada soalan daripada pihak muslimat yang bertanya, "kenape pulak ramai perempuan yang byk msk neraka, sedangkan kat dalam penjara, lagi ramai org laki yang bersalah dan jahat???" kemudian, ustaz saya dengan tenang dan machonye menjawab... "hukum dunia dan hukum Allah adalah berbeza sama sekali... adakah kat malaysia ni, kalau perempuan tak pakai tudung, akan dimasukkan ke dalam penjara? adakah etika tidak memakai tudung itu menyalahi undang2? lagi 1, berape ramai pulak isteri yang nusyuz kepada suami, yang mengkhianati suami dan tidak dapat dikesan melalaui undang2???.. so, bayangkanlah, jika 1 helai rambut mewalili 1 dosa, dan jika mampu, bilanglah helaian rambut dikepala.. ada berape byk dosa dapat??? pastu, kali pulak jika ada 100 orang lelaki yang tengok rambut tu... maka, terjawablah soalan muslimat tersebut....

wallahu a'lam...

No comments:

Post a Comment